Menu

Ontdek Rhenen Beleef de stad

Rhenen

In het centrum van Rhenen zijn een aantal interessante gebouwen of bouwwerken die het zeer waard zijn om te bezoeken dan wel te bekijken.

Music
content image

Molen

Er is een prachtige molen van het stellingmolen type, de zogenaamde Binnenmolen, gebouwd in 1893. Op afspraak kan deze molen worden bezichtigd (0317- 616636).

content image

Stadsmuur

In de benedenstad zijn er ook nog overblijfselen van de oude stadsmuur. De oudste, met zekerheid vaststaande historische vermelding van Rhenen dateert uit 855. Er was toen nog vrijwel uitsluitend sprake van een agrarische gemeenschap. Omstreeks 1240 werden uit handen van de Utrechtse bisschop stadsrechten verkregen. Pas in 1346 werd de stad ommuurd: bisschop Jan van Arkel bekostigde deze dure operatie uit eigen middelen. Hij had belang bij een verdedigbare stad tegen de strooptochten van Gelderse benden. De restanten van de oude stadsmuur zijn op meerdere plaatsen zichtbaar.

content image

CUNERAKERK EN TOREN

De Cunerakerk is de voornaamste kerk van Rhenen. Het is een relatief grote kerk, ontstaan dankzij het feit dat Rhenen in de Middeleeuwen een belangrijk bedevaartsoord was. De pelgrims kwamen op de relieken van de Heilige Cunera af, die hier vanaf de achtste eeuw werden vereerd. De trots van de kerk is de 82 meter hoge toren. Bijzonder in het interieur zijn o.a. het fraaie oksaal in Renaissance-stijl van rond 1550 en de koorbanken uit 1570. De toren van kerk is onlangs geheel gerestaureerd. Beklimming van de toren is onder begeleiding mogelijk.

 

In de kerk worden ook regelmatig uitvoeringen en presentaties gegeven. In de succesvolle concertreeks ‘Klassiek aan de Rijn’ klinken maandelijks muzikale pareltjes van topmusici uit binnen- en buitenland in deze prachtige kerk

content image

Museum

Het Rondeel is een museum in Rhenen. Het Rondeel geeft een beeld van de geschiedenis van de stad Rhenen. Rhenen lag in de Middeleeuwen op de grens lag van ’t Sticht en Gelre.

 

De archeologische collectie bestaat uit werktuigen, vuurstenen, pijlpunten en aardewerk. De bewerkte vuursteen uit de groeve Kwintelooijen behoort tot de oudste bewoningssporen van Nederland en dateren van ongeveer 180.000 jaar geleden.

 

Tot de collectie behoren de vroeg-Middeleeuwse gouden halssieraden die in de jaren ’30 van de twintigste eeuw werden gevonden in Achterberg. Topstukken zijn ook de muntvondst Remmerden en de bronzen grafemmer van de Koerheuvel.

 

Er is tevens een verzameling schilderijen uit de 19e en 20e eeuw. Het museum besteedt verder aandacht aan de plaatselijke legende van de Heilige Cunera en het feit dat Rhenen werd bezocht door schilders als Rembrandt van Rijn.

 

Het museum wordt 2018 verplaatst naar Het Oude Raadhuis.

HET OUDE RAADHUIS

Een van de weinige oude gebouwen in Rhenen die de oorlog hebben overleefd is het Oude Raadhuis.
Al in de 12e eeuw was er sprake van een raadhuis in Rhenen op deze plaats. Het huidige pand dateert uit de 16e eeuw en is voor het laatst gerestaureerd in 1975. Als je goed kijkt zie je aan de voorgevel dat het een samenvoeging is van twee panden. In 2002 heeft de gemeente een nieuw raadhuis in gebruik genomen. De gemeente Rhenen gebruikt nog wel de trouwzaal van het oude Gemeentehuis als trouwlocatie.

 

Het museum wordt in 2018 evenals de VVV in Het Oude Raadhuis opgenomen.

content image

Rijn

De rivier de ( Neder ) Rijn loopt vlak langs het centrum van Rhenen en een wandeling langs de Rijn is zeker de moeite waard. U kunt genieten van langs varende rijnaken, cruiseschepen en voorbijkomende roeiers en motorbootjes.

 

U kunt plaatsnemen op enkele bankjes en genieten van de rust en de omgeving. U kunt naar de overkant varen met een voetveer (fiets mag mee).